Новини / Світ моди

7 найгучніших українських кінопрем’єр 2023 року

Попри всі труднощі великої війни, українські кінематографісти змогли зробити неможливе й перетворити рік, що минає, на такий, що став, мабуть, найбагатшим на якісні кінопрем’єри. Підбиваючи підсумки, згадуємо найгучніші українські фільми, які вийшли у прокат у 2023-му: від мультфільму «Мавка. Лісова пісня» до пригодницько-історичної кінострічки «Довбуш».

«Мавка. Лісова пісня»

Стародавній чарівний Ліс ніколи не пускав людей у свої таємничі глибини. Люди із сусіднього села і самі трималися якомога далі від нього — думали, що Ліс небезпечний, тому що в ньому живуть загадкові істоти. І раптом сталося диво. Мавка, одна з тих самих лісових створінь, і Лукаш, простий сільський коваль, закохалися одне в одного. Попри сильні почуття, закоханих спіткали негаразди — їхні світи розпочали війну один з одним. А все через появу в селі підступної Килини, яка побудувала поруч із лісом фабрику та задумала його знищити.

Документальна стрічка лауреата Пулітцерівської премії Мстислава Чернова, створена завдяки роботі членів команди Associated Press, які стали останніми міжнародними журналістами в оточеному Маріуполі. Вони продовжили роботу в облозі та згодом показали світовій спільності жахи російсько-української війни: розбомблений пологовий будинок, смерті дітей, масові поховання та інші російські злочини.

«Довбуш»

24 серпня в український прокат вийшла пригодницько-історична кінострічка «Довбуш» режисера Олеся Саніна. У центрі сюжету — життя найвідомішого з опришківських ватажків у Карпатах Олекси Довбуша. Фільм «Довбуш» є однією з найдорожчих українських кінокартин: його орієнтовний бюджет оцінюється у понад 90 мільйонів гривень, тож видовище вийшло надзвичайно епічним.

«Щедрик»

У центрі сюжету українсько-польської історичної драми «Щедрик» режисерки Олесі Моргунець-Ісаєнко історія трьох родин різних національностей: українців, поляків та євреїв, які об’єднані спільним горем — війною. З початку Другої світової війни вони гуртуються перед лицем воєнної загрози, а також репресій, якими супроводжується кожна зміна влади. Для підкреслення розмаїтості культур у фільмі звучать святкові пісні, притаманні кожній із представлених національностей, а також відтворено унікальні традиції святкування Різдва.

«Люксембург, Люксембург»

Другий фільм режисера і сценариста Антоніо Лукіча, який феєрично дебютував з кінострічкою «Мої думки тихі». Кінокартина розповідає про двох братів-близнюків з Лубен Полтавської області, які вирушають у Люксембург, аби зустрітися там з батьком, котрий покинув їх ще у дитинстві. Ця зустріч може стати останньою, адже батько важко хворий.

«Мирний-21»

Воєнна екшн-драма режисера Ахтема Сеітаблаєва розповідає про події 2014 року, коли російські окупанти розпочали вторгнення на Луганщину. Бійці луганського прикордонного загону не стали на бік окупантів і дали бій російським загарбникам, які переважали українців за кількістю не тільки особового складу, а й військової техніки. Назва фільму була обрана не випадково, адже Мирний-21 — це адреса кварталу, де був розташований луганський прикордонний загін.

Події розгортаються у Західній Україні напередодні традиційного святкування Маланки. Памфір повертається до своєї родини на свята після тривалого перебування на заробітках у Польщі, та йому доводиться затриматися в рідному селі — коли його син влаштовує підпал у молитовному домі, Памфір змушений відновити зв’язок зі своїм кримінальним минулим.


Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *