Новини / Світ моди

5 видатних українок у балеті

Український балет — це не тільки унікальне відображення української культури, а й історії видатних мисткинь, які зробили його відомим на весь світ.

Вони підкорювали найпрестижніші сцени, здобували найвищі нагороди та визнання, захоплювали аудиторію своїми талантами. Про силу жіночої творчості та лідерства в іменах пʼяти видатних українок у балеті розповідає Ольга Морозенко — радниця з міжнародних відносин та стратегічних питань Київського державного хореографічного фахового коледжу.

Варвара Каринська

Українсько-американська дизайнерка створювала унікальні сценічні костюми для кіно та балету. Варвара Каринська започаткувала форму балетної пачки, що використовується й дотепер.

У 1930-40-х роках дизайнерка створила новаторську пачку без металевого каркаса, оскільки він заважав виконувати технічні рухи. Замість нього Варвара Каринська додала понад 10 шарів шифону. Балетна пачка дизайнерки назавжди змінила світовий балет.

Наталія Скорульська

Українська балерина, балетмейстерка та педагогиня створила лібрето для «Лісової пісні» на музику свого батька — Михайла Скорульського. Премʼєра  балету відбулась 25 лютого 1946 року в Київському театрі опери й балету. Також Наталія Скорульська є авторкою лібрето «Королівства кривих дзеркал», «Марусі Богуславки» та «Тіней забутих предків».

Рома Прийма-Богачевська

Львівʼянка Рома Прийма-Богачевська підкорила балетні сцени Європи та США. Вона почала виступати у балеті Львівської опери в 13 років, ставши її наймолодшою зіркою. Згодом Рома переїхала в Австрію, а звідти — в Канаду, де стала солісткою Королівського балету.

Разом із мамою вона здійснила концертне турне з програмою «Танці й характери України» театрами Канади, Європи та США. Згодом Рома Прийма-Богачевська створила власну школу балету та українських народних танців у Нью-Йорку і поступово перейшла від сценічної діяльності до викладацької.

Броніслава Ніжинська

Броніслава Ніжинська — одна з перших у світі жінок-хореографок та основоположниця напрямку модерну в балеті. Вона була примою Міського театру, проте у 1919 році створила свою «Школу рухів», де розробила новий напрямок у модерн-балеті. Саме тут навчався Серж Лифар — один із найвидатніших танцівників XX століття. Броніслава також працювала у Київському експериментальному театрі Центростудії, Київській консерваторії, Молодому театрі Леся Курбаса та Українській школі драми. Броніслава Ніжинська трансформувала підхід до балету, вплинула на появу високого балетного мистецтва і хвилю авангарду в Києві.

Тетяна Таякіна 

Тетяна Таякіна — видатна українська балерина лірико-романтичного плану та педагогиня Київського державного хореографічного коледжу. 1977 року вона в дуеті з Валерієм Ковтуном на Міжнародному фестивалі танцю в Парижі виконала «Класичні па-де-де», за які вперше отримала премію Французької академії танцю. Артистів балету нагороджував Серж Лифар. 

Близько двадцяти років Тетяна керувала Київським хореографічним коледжем. За цей час вона виховала не одне покоління талановитих артистів балету.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *