Новини / Світ моди

Культгід: події, які варто відвідати у жовтні 2023-го

Вже традиційно новий місяць підготував безліч цікавих та важливих подій, які варті нашої уваги. Так, гурт LATEXFAUNA, який нещодавно випустив найвідвертіший кліп в історії українського шоубізнесу на пісню «MASANDRA», дасть великий концерт у Києві, українські митці потішать шанувальників новими концептуальними виставками, а успішні українські жінки поділяться власним досвідом на форумі жіночого лідерства SUPERWOMAN. Детальніше про заходи, які варто відвідати у жовтні 2023-го, розповідаємо у нашому матеріалі.

Виставка «Мистецтво з уламків війни»

Де: м.Київ, експопростір БЦ City Zen Park (вул. Сумська, 1, м. Васильківська).

Коли: на постійній основі з середи по неділю з 15:00 до 19:00. Вхід безкоштовний.

20 жовтня у Києві почала роботу виставка артоб’єктів, створених сучасними українськими митцями з уламків зброї та техніки, що були зібрані волонтерами в українських містах, які зазнали масованих обстрілів російської армії. Проєкт War Artists Union покликаний нагадати, що мистецтво може перетворювати знаряддя вбивства на символи відродження.

Експозиція налічує понад 20 артоб’єктів. Серед них колекція прикрас з латунних гільз, що були зібрані волонтерами біля Ізюма, від відомого ювеліра та скульптора Володимира Балибердіна, чиї роботи зберігаються в Музеї історичних коштовностей Національного історичного музею України. Також на виставці представлено стіл, що був виготовлений з уламків гелікоптера Алігатор, збитого нашими військовими біля Ізюма. Серед інших, робота Стаса Кадочнікова — скульптура Мадонни з уламків ракети Х-31, яка впала у Києві в травні 2022 року, та багато інших цікавих експонатів. Колекція включає й меблі з залишків зброї Івана Стецюка, скульптури з металу Романа Велігурського та скульптури з металолому Сергія Демченка. Всі роботи можна подивитись на сайті проєкту https://wau.art.

Виставка сучасної української скульптури «Простори. Межі. Кордони»

Де: Український Дім

Коли: 29 вересня — 5 листопада

У новому проєкті «Простори. Межі. Кордони» Український Дім запрошує до рефлексивної подорожі крізь багатогранну природу кордонів і залучає до розмови, яка перетинає межі галерейних стін. Ця виставка — спроба окреслити своє місце в умовах воєнної дійсності, перезібрати власний світ зі шматків реальності, винайти актуальні сценарії життя.

На виставці будуть представлені твори 40 українських митців, які виходять за межі традиційного медіа скульптури на територію нових медіа — об’єктів та інсталяцій. Експонати створені в різноманітних техніках та масштабах: від інсталяції на мілітаристичну тему зі ста об’єктів у центральному залі до скульптурних робіт у камерних і навіть інтимних просторах.

Великий концерт LATEXFAUNA

Де: Stereo Plaza

Коли: 13 жовтня

Відомі особливим поєднанням української мови та соковитого суржику, інді-герої LATEXFAUNA зіграють великий концерт для київських шанувальників. Музиканти готують найбільшу концертну програму, до якої увійдуть улюблені хіти «Лайм», «Серфер», «Баунті», «Черкащина» та нові пісні. Крім того, LATEXFAUNA обіцяють оновлене шоу «з божественним світлом та безкраїм саундом», тож цей концерт, за словами гурту, точно не можна пропускати. Квитки можна придбати за посиланням.

Форум жіночого лідерства SUPERWOMAN

Де: Mercure Congress Center

Коли: 30 вересня — 1 жовтня

Форум у форматі Women2Women, створений жінками та для жінок, повертається у столицю 30 вересня та 1 жовтня. За 5 років існування проєкту на сцені SUPERWOMAN виступили понад 120 спікерок та спікерів, форум відвідали понад 10000 учасниць. Серед спікерок форуму: Маша Єфросініна (телеведуча, співзасновниця ГО «Фонд Маша»), Ольга Руднєва (CEO Superhumans Center), Наталія Яроменко (засновниця та CEO американської компанії Beauty Tech Corp.), Наталя Холод (засновниця та CEO агенції комунікацій «ВАРТО»), Катерина Возіанова (засновниця майстерні з пошиття чоловічих костюмів Indposhiv Bespoke House) і не тільки.

Персональна виставка Ксенії Білик

Де: The Naked Room

Коли: 22 вересня — 5 листопада

У вересні The Naked Room анонсують першу персональну виставку Ксенії Білик в Україні. Текстиль, гутне скло, гобелен, кераміка — Ксенія переважно працює з «декоративно-ужитковими» техніками, але уживає їх для втілення доволі жорстких чи навіть перверсивних образів.

Останні кілька років художниця досліджує конструювання колективної пам’яті та механізми візуальної пропаганди. Її образи, миттєво впізнавані, але водночас позбавлені контексту, спрацьовують як тригер, що запускає процес проявлення візуального несвідомого. Поза тим, естетична спокусливість самих робіт створює свій окремий світ, сповнений фантазії, чуттєвості та насолоди.

7-й Київський тиждень критики

Де: Кінотеатр «Жовтень»

Коли: 12-18 жовтня

7-й Київський тиждень критики пройде з 12 до 18 жовтня. Програма події складається з кількох секцій: програми «Фокус: Україна — Польща», в межах якої відбудуться прем’єри очікуваних українських стрічок та нових робіт від знаних польських кінематографістів, міжнародної ретроспективної секції «Людина з кіноапаратом», присвяченої залаштункам кіноіндустрії, та української ретроспективної секції «Жіноча роль», присвяченої знаковим акторкам і створену спільно з Довженко-Центром. Незабаром також буде представлена міжнародна програма з гітами головних світових кінофестивалів. Традиційно в межах події відбудеться нагородження Премією «Кіноколо». Продаж абонементів триває на сайті.

Балет «ДискриміНАЦІЯ» від Академічного театру «Київ Модерн-балет»

Де: Жовтневий палац

Коли: 21 жовтня

Восени «Київ Модерн-балет» готує прем’єру балету «ДискриміНАЦІЯ» на музику Георга Генделя та Валентина Сильвестрова. Проєкт реалізується за підтримки Українського культурного фонду. Постановка — Раду Поклітару.

«ДискриміНАЦІЯ» — це хореографічна фантазія, до складу якої увійде декілька непов’язаних між собою видовищних новел-притч. Це історії про різні форми дискримінації, об`єднані ідеями, що спрямовані на пропаганду цінностей демократичного цивілізованого світу. Постановка змусить кожного замислитися над проблемами сучасності та наголосить на важливості толерантності, зосереджуючи увагу на проблематиці дискримінації та підтримки взаєморозуміння. Авторська хореографія Раду Поклітару та талант артистів театру перетворять емоції та розбіжності сучасного світу в справжню майстерність танцю, створюючи унікальну картину неперервних рухів хореографії та внутрішнього життя суспільства.


Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *