Новини / Світ моди

Що робити, якщо ви постраждали від насильства: ділимося важливими ресурсами

Статистика до повномасштабної війни свідчить — кожна 5 жінка в Україні стикалася з тією чи іншою формою насильства. Про це зазначала ексміністерка соціальної політики Юлія Соколовська ще у 2020 році. За її словами, від насильства страждають і чоловіки. Проте 90% випадків стосується саме жінок. 

Дослідження «ООН Жінки», проведене у 2020 році на сході України, показує — наближеність до лінії розмежування, розширення військової присутності та активні військові дії пов’язані з високими ризиками сексуальних домагань та інших форм сексуального насильства щодо жінок та дівчат у громадських місцях.

Через вимушене переселення та повномасштабне російське вторгнення українці можуть страждати від насильства більше. Це підтверджує і аналітичний висновок ЮРФЕМ.

Окрім уже наявних форм, в Україні також продовжують фіксувати випадки сексуального насильства, скоєного російськими окупантами. 

Instagram: @panna.azalia

25 листопада — Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок. Розповідаємо, куди потрібно звертатися, якщо ви стали жертвою насильства.

«Сильні»

Благодійний фонд «Сильні» надає медичну, психологічну та юридичну допомогу людям, які пережили сексуальне насилля після 24 лютого 2022 року. Експерти надають послуги конфіденційно та безоплатно людям від 16 років, незалежно від їхньої статі, гендеру, віросповідання чи сексуальної орієнтації, а також від того, хто вчинив сексуальне насилля: цивільна людина чи військова. Фонд може організувати як разову консультацію фахівця, так і терапевтичний курс. Достатньо тільки написати чат-боту, заповнити форму або зателефонувати. 

Фонд «Маша»

Громадську організацію створили у 2020 році для протидії будь-якому виду насильства. Після повномасштабного вторгнення фонд також допомагає жінкам та дітям, які постраждали від війни.

Серед актуальних  проєктів — «Незламна». Він безоплатно надає діагностику психічного стану жінок та повний спектр психологічних послуг. Також діє проєкт «Смілива», який вчить дівчат протидіяти фізичному і психологічному насильству. У рамках проєкту кожна учасниця проходить курс із самозахисту (12 занять) та відвідує 5 групових сесій із психологом.

Застосунок для реагування на випадки домашнього та гендерно зумовленого насильства

Мобільний застосунок містить корисну інформацію про види насильства, карту з доступними службами допомоги поряд і кнопку виклику поліції. Кнопка має вигляд нейтральної іконки на екрані смартфона. В момент небезпеки її потрібно затиснути на 2 секунди, щоб поліція визначила місцеперебування жертви через геолокацію і прибула вчасно. Щоб завантажити програму, потрібно зателефонувати на гарячу лінію 116 123 або написати в особисті повідомлення на сторінку «Розірви коло» у Facebook.

Корисні контакти для постраждалих

102 — поліція. Також можна звернутися особисто до відділу та написати заяву про факт вчинення домашнього насильства.

1547 — Урядова лінія з протидії домашньому насильству.

0 800 500 335 (стаціонарний телефон)/116 123 (мобільний) — Національна «гаряча» лінія з протидії домашньому насильству.

0 800 500 225 / 116 111 — Національна «дитяча» гаряча лінія.

0 800 213 100 — єдиний контакт системи безоплатної правової допомоги/+38 (044) 363 10 41 для дзвінків з-за кордону (вартість дзвінка з-за кордону за тарифами вашого оператора зв’язку).

Онлайн-консультації від ГО «Ла-Страда»

Skype: @lastrada-ukraine

Facebook: @lastradaukraine

Telegram: @NHL116123

Telegram bot для допомоги постраждалим від сексуального насильства: @survivors_support_bot

Email: hotline@la-strada.gov.ua

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *