Новини / Світ моди

Токсичне спілкування: що це таке та як його уникнути

Що таке токсичність? По яким фразам ми можемо відрізнити токсичну людину? Тема токсичності хвилює багатьох людей: кожен з нас хоча б раз у житті мав досвід спілкування з токсичною людиною.

Продовжуючи тему токсичності колег, ELLE.UA вирішив розпитати психологиню Юлю Гайдай про токсичне спілкування загалом та як його уникнути у власному оточеннні.

Что значит быть токсичным человеком?

Instagram: @sophiaroe

Що таке токсичність

Токсичне спілкування — це спосіб адресувати свій біль іншому, або вирішити власний внутрішній конфлікт коштом іншого. Важливо зазначити, що термін «токсичний» в психології відсутній, це побутове поняття. Токсичними називають людей після спілкування з якими ви можете відчути вир негативних емоцій. Говорячи про це поняття в стосунках, ми маємо на увазі дискомфорт, який приносить спілкування.

Як виявити «токсичну» людину у своєму оточенні

Для цього достатньо дослухатись до власних відчуттів в процесі або після спілкування. Ви можете відчути стрес, напругу, понурість, наляканість, відчуття використовності або приниження. Це може бути будь-яка взаємодія з людьми яка приносить емоційний дискомфорт і виснаження.

Токсичный человек – это индивид, проявляющий поведенческие и личностные характеристики, которые негативно влияют на окружающих

Instagram: @josephineskriver

Чи є фактори які сприяють виникненню токсичної поведінки?

Коли людина не може впоратись зі своїм болем, розпізнати емоції, які керують її станом і взяти їх під контроль вмикаються механізми маніпуляції, критики та знецінення того, хто поряд. Таким чином спрацьовує компенсаційна система психіки, організм скидає напругу коштом іншого, але першопричина своїх переживань не досліджується. Тому травмувальна поведінка повторюється з разу в раз. Людина ранить тих хто поряд і перетворюється на «токсичну».

Що можна протиставити токсичності?

На жаль, ніхто не вчив нас (а тим паче — наших батьків) правильно висловлювати свої потреби та емоції, відповідно кожен має миті прояву пасивної агресії, сильної роздратованості чи образ без приводу. 

Добре, коли вдається побачити за цим станом зранену частину людини і її емоційну потребу. Спробувати зрозуміти, чого хоче ця людина і який досвід призвів до того, що вона так взаємодіє. Отже, перше, що ми можемо протиставити токсичності — це розуміння.

По-друге — це навички асертивності, тобто здатності відстоювати власні потреби, висловлювати емоції й думки, при цьому поважаючи інших і не вступаючи в агресію. Для асертивного спілкування важливо помічати та чути, що каже інша людина, і відчувати, як її поведінка відображається на вас. Може бути корисним спосіб віддзеркалення сказаного. Далі озвучити поведінку яка вас не влаштовує, і попросити припинити її. Важливий спокійний, але наполегливий тон і стійка розслаблена поза.

Кожен з нас, свідомо або ні, може поводитися токсично стосовно іншої людини. Головне — відстежувати таку поведінку і вчиняти кроки до її контролю та припинення.


Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *