Новини / Світ моди

Стерти сліди травми: як українці повертаються до життя після опіків унаслідок війни

З однієї клініки у Львові на початку серпня 2022 року проєкт «Неопалимі» переріс у співпрацю 32 клінік на всій території України й за кордоном. Національна програма зовнішньої реабілітації людей, що постраждали внаслідок війни, надає безоплатне лікування опіків чи рубців непобутового характеру. Це перш за все безліч досвідів пацієнтів — учасників бойових дій, жертв російського полону чи свідків атак окупантів. Вони проходять різний шлях — від відновлення функціональності тіла до повернення собі естетичного вигляду. Як пацієнтам вдається загоїти рани війни?

  • Instagram: @neoplaymi/@masharaymers

    Instagram: @neoplaymi/@masharaymers

  • Instagram: @neoplaymi/@masharaymers

    Instagram: @neoplaymi/@masharaymers

  • Instagram: @neoplaymi/@masharaymers

    Instagram: @neoplaymi/@masharaymers

  • Instagram: @neoplaymi/@masharaymers

    Instagram: @neoplaymi/@masharaymers

  • Instagram: @neoplaymi/@masharaymers

    Instagram: @neoplaymi/@masharaymers

Торік посеред січневого ранку Надія Оксюта вела свою доньку до садочка. Над небом, густо всіяним туманом, летів гвинтокрил. Надія зупинилася з дитиною, щоб глянути на нього — і вже за мить вона закривала доньку від вогню. Гвинтокрил розбився біля садочка — унаслідок аварії загинули представники МВС і постраждали люди, які перебували біля місця трагедії. Тоді головний лікар Броварської районної лікарні Валентин Багнюк повідомив, що вісьмох свідків авіакатастрофи перевели в опіковий центр Києва — вони мали від 30% до 45% опіків тіла. Серед них була й Надія з донькою. Відтоді героїні проходили довгий шлях лікування: у Києві, Львові, а потім в Австрії. Вони перебували в різних лікарнях, мали операції, знову ставали на ноги та пізніше відвідували процедури. Зараз один з етапів Надії — покращення стану рубців після опіків. Героїня проходить його з «Неопалимими». Вона — одна з понад 150 пацієнтів, які вже встигли приєднатися до програми. 

  • Надія Оксюта після лікування

    Надія Оксюта після лікування

  • Надія Оксюта після лікування

    Надія Оксюта після лікування

Як українці відновлюються після отриманої травми 

«Треба побачити світ їхніми очима», — розповідає головний лікар та керівник науково-дослідницького напряму програми Олександр Туркевич про комунікацію з пацієнтами. До нього та інших спеціалістів проєкту приходять люди з різними станами та запитами, проте всі отримують однаковий підхід до реабілітації. 

Кожна людина має право на правдиву інформацію. Однак лікар вирішує, в яких межах нею ділитися — часом через різний психоемоційний стан йому не варто пояснювати всю складність ситуації. Головне — бути чесним та не давати ілюзорних надій, завжди сподіватися на гірше, а не на краще, каже Олександр Туркевич. Тоді пацієнти бачать гарний результат і зовсім інакше оцінюють власну ситуацію — зрештою, вони й отримують аргументовану надію. Процедури в межах програми часом тривають по 10-15 хвилин, проте до цього лікар говорить з людьми  пів години чи навіть годину. «Людей треба почути. Потрібно зрозуміти, чого вони хочуть», — ділиться лікар. 

Головний лікар Олександр Туркевич

Лікування опіків та рубців тривале — починається з пів року, проте може продовжуватися рік чи три роки. За цей час пацієнти трансформуються не тільки фізично, а й психологічно. Люди повертаються до нормального життя. Одна з перших пацієнток головного лікаря програми — Наталія з Маріуполя. Вона мала повністю посічене обличчя, опіки та рубці, через приліт російської ракети в кімнату, де жила. Пацієнтка складно переносила свій стан. Спочатку вона закривала обличчя волоссям, а потім, після постійного лікування та серйозних розмов з лікарем, нарешті почала усміхатися. Наталія розуміє, що їй потрібно пройти певний шлях, проте вона бачить прогрес та позитивні зміни. 

Наталія з Маріуполя. Фото: Instagram @neoplaymi/@masharaymers

Ситуація Наталії з Маріуполя чи Надії, яка була на місці аварії гвинтокрила, — це здебільшого про естетичний вигляд пацієнтів. Проте програма має інші блоки. Другий стосується повернення функціональності людей після опікової травми. «Великі площі деформацій і рубців сковують рух. Контрактури на спині можуть заважати рухатися, а на ліктях чи кистях — заважати згинати пальці чи самі ж лікті. Наше завдання — зробити, щоб повністю сковані руки згиналися, а людина могла робити базові речі: тримати виделку, вдягатися самостійно чи відчиняти двері», — ділиться CEO «Неопалимих» Максим Туркевич.

Третій блок програми — відновлення людей після травми, отриманої в полоні. Це складні випадки, дуже тісно пов’язані з психологічним станом людини. «Одному з пацієнтів, Сергію, росіяни вирізали свастику. І наше завдання — максимально стерти цей слід. Але це не стирає того факту, що він був у полоні», — каже Максим Туркевич. Це достатньо комплексна історія роботи з нібито фізичною травмою, яка насправді дуже серйозна саме психологічно.

Та якщо пріоритетними в лікуванні будуть пацієнт і доказова медицина, то з’являтимуться і результати. «Правильно підібране лікування і тактика поведінки приводить до покращення фізичного стану, соціалізації, появи оптимізму і розуміння, що все буде краще», — каже лікар Олександр Туркевич. 

Як українці повертаються до звичного життя 

Коли Надія вибігла з донькою з місця аварії, то промовила такі слова: «Ми живі, все буде добре». Відтоді героїня не ставила питань, чому саме вона отримала опіки — натомість почала більше цінувати життя. Каже, що іншим потрібно з нею спілкуватися, як з нормальною людиною.  «Те, що в мене щось не так з обличчям, — це тільки часткові недоліки. Ніхто не знає мій стан душі — я усміхаюся, це вже добре. Не потрібно ставитися до мене якось по-особливому», — розповідає Надія.  

Надія Оксюта після лікування

Після травми українці повертаються до звичного життя: працюють на роботі, відвідують заходи та виходять на прогулянки. Вони адаптуються до цивільного світу і зазначають проблеми — наприклад, ветерани в дослідженні «Від поранення до повернення» від Veteran Hub та центру «Принцип» говорять про невідповідність поведінки людей стану війни в країні та брак емпатії й делікатності від інших. «Потрібно пам’ятати, що вони першочергово звичайні люди», — розповідає Максим Туркевич про комунікацію з пораненими військовими та цивільними. Він радить не бути з ними поблажливими, не нав’язуватися, а ще — не ставити їм зайвих питань.

CEO «Неопалимих» Максим Туркевич

Водночас головний лікар програми підкреслює, що поранених не варто виділяти через їхній зовнішній вигляд, краще — ставитися до них з повагою. «Ці люди не потребують жалю. До них варто проявляти розуміння, повагу та співчуття. Проте хтось потребує активного співчуття, а комусь достатньо відчувати, що йому співчувають», — розповідає Олександр Туркевич. 

Програма «Неопалимі» стала новим натхненням для Надії — вона подарувала їй сили не здаватися та рухатися далі. А за шлях трансформації з часу трагедії вона повністю прийняла свій зовнішній вигляд, пройшла стан апатії завдяки роботі з психологом і зрозуміла, що проблеми, спричинені аварією, можна вилікувати. Доньку вона теж налаштувала на позитивний настрій. «Вона не винна в тому, що сталося, — підкреслила Надія. — Я їй власним прикладом показала, що вона не має соромитися того, якою є».

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *