Новини / Світ моди

8 українських історичних фільмів на Netflix

Історія України всіяна героїчними битвами, сміливими повстаннями та трагічними подіями. Вона охоплює і рух опришків у Карпатах, і козацтво, і час репресій 30-х років XX століття. На основі таких подій зняті історичні фільми — деякі з них по-художньому осмислюють певну епоху, інші намагаються точно відтворити тодішнє становище українців. 

Які з цих кінострічок доступні на Netflix? Ми зібрали 8 українських історичних фільмів на стримінговій платформі. 

«Максим Оса та золото Песиголовця»

У фільмі про події XVII століття козака Максима Осу звинувачують у вбивстві побратимів, які везли золото на Січ. Проте єдиний свідок стверджує, що до злочину причетний саме песиголовець. Максим вирішує відшукати вбивцю і вкрадене ним золото. Серед підозрюваних — господар маєтку, де зупинялися козаки, його дружина, донька, каштелян замку і відьма-відлюдниця.

«Крути 1918»

У січні 1918 року до Києва стрімко наближалися більшовицькі загони, які хотіли встановити на українських землях радянську владу. Проте військові-курсанти УНР вирішили захищати Батьківщину — вони зібралися на залізничній станції Крути. Це фільм не тільки про героїчний бій 1918 року, а й про перший етап радянсько-української війни.

«Чорний ворон»

Кінострічка розповідає про запеклу боротьбу українських повстанців проти окупаційної комуністичної влади 1920-х років у Холодному Ярі. Головний герой на прізвисько «Чорний Ворон» організовує боротьбу проти більшовиків, які вже заполонили Україну й запроваджують у ній свій радянський лад. Фільм створений на основі однойменного роману-бестселера українського письменника Василя Шкляра.

«Захар Беркут»

1241 року монгольська орда на чолі з ханом Бурундою винищує все на своєму шляху.  Вона доходить до високих Карпатських гір, зупиняється біля підніжжя, а вночі місцеві мисливці потайки пробираються в табір та звільняють полонених У відповідь хан вирішує знищити карпатські поселення. Однак невеличка громада гірських жителів під керівництвом Захара Беркута має свій план, щоб зупинити ворога.

«Поводир»

Події фільму відбуваються у 1932-1933-х роках в УСРР у часи індустріалізації, колективізації, напередодні й під час Голодомору. Американський інженер Майкл Шемрок разом зі сином Пітером приїздить до Харкова працювати іноземним спеціалістом. Майкла вбивають спецслужбовці, натомість Пітер тікає від переслідувачів — його рятує сліпий бандурист Іван Кочерга.

«Довбуш»

Це історія про життя найвідомішого опришківського ватажка Олекси Довбуша. Події фільму відбуваються в Карпатах на початку XVIII століття — в часи жорстокого правління польської шляхти. Брати Олекса та Іван Довбуші очолюють опришківський рух, проте в пошуках помсти панам стають ворогами один одному.

«Віддана»

1868 року у Станіславові стається пожежа. Через неї гине дружина доктора Ангера. Вбитий горем чоловік сам виховує двох дівчаток — рідну доньку Аделю та доньку хатніх робітників Стефанію. Проте з роками у героїнь постає питання, хто вони насправді одна одній: подруги, сестри чи служниця та господиня? Фільм створений за мотивами роману «Фелікс Австрія» української письменниці Софії Андрухович.

«Щедрик»

Події фільму розгортаються з 1938 року в Івано-Франківську — охоплюють період Другої світової війни та її наслідків. У одному будинку сусідять сім’ї різних національностей: українці, поляки, німці та євреї. Трагічні події війни не залишили шансів на щасливе спокійне життя ні для кого з дорослих. Завдяки викладачці співів Софії шанс бодай на якийсь час почуватися безпечно отримали діти. Разом вони співали, забуваючи про страшне сьогодення і мріючи про щасливе майбутнє.


Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *