Новини / Світ моди

500 днів повномасштабної війни: унікальні факти про боротьбу українців

8 липня виповнюється 500 днів з початку повномасштабної війни Росії проти України. 500 днів сміливості, опору, взаємодопомоги та єднання. 500 днів небаченої хоробрості наших військових, волонтерів, медиків, журналістів, надзвичайників і не тільки, яка вражає світ. Сьогодні ми стали ще ближчими до остаточної перемоги над злом у боротьбі, яка триває століттями.

Війна в Україні є одним із найбільших збройних конфліктів після Другої світової та найбільшим сухопутним конфліктом у Європі за цей період. Боротьба українців за незалежність є визначальною для того, що переможе: демократія чи тоталітаризм, груба сила чи повага до незалежності та кордонів. Чим ще унікальна боротьба українців проти агресії Росії? 10 фактів у своєму Telegram ️ опублікувала заступниця Міністра оборони України Ганна Маляр.

Фото: Костянтин і Влада Ліберови

1. 500 днів + 8 років реального бойового досвіду: жодна сучасна армія світу не була задіяна у війні такої високої інтенсивності. Війна, яку розв’язала Росія в Україні, стала наймасштабнішим конфліктом в Європі з часів Другої світової війни.

2. Цю війну можна впевнено вважати «першою війною безпілотників». Насиченість бойових підрозділів ЗСУ безпілотними літальними апаратами не має аналогів у світі. Безпілотні повітряні, наземні та водні апарати інтегровані в кожен етап бойових дій. Ми першими у світі почали широко застосовувати ударні квадрокоптери та FPV-дрони.

3. Протиповітряна оборона України вперше у світі обʼєднала та ефективно використовує новітні західні та радянські системи, винищувальну авіацію і мобільні групи з ПЗРК.

4. Наступальні дії ЗСУ спростували один з фундаментальних постулатів воєнної науки про необхідність чисельної (у 3-5 разів) переваги у живій силі та озброєнні під час наступу. Українська армія наступає і звільняє землі в умовах повної переваги противника — як в озброєнні, так і в кількості особового складу.

Фото: Костянтин і Влада Ліберови

5. 5000 жінок на лінії вогню з-понад 42 тисяч жінок у ЗСУ.

6. Створено унікальну систему надання допомоги пораненим, якої нема ніде у світі, — Єдиний медичний простір. Це об‘єднання військових та цивільних медичних закладів та спеціально розроблена система логістики, яка охоплює всю територію держави та використовує всі види транспорту. Результат — до 82% поранених українських військових після відновлення повертаються у стрій.

    — 80% поранених упродовж так званої золотої години отримують належну допомогу
   —  Смертність військових на етапі евакуації максимально зменшилась.

7. Професійне та ретельне планування наступальних операцій нашим командуванням має наслідком унікальний факт — наступаюча сторона несе значно менші втрати, ніж та, що знаходиться в обороні.

8. Українські військові вперше збили гіперзвукову російську ракету «Кинджал». Ворожа ціль була знищена за допомогою зенітно-ракетного комплексу Patriot.

9. «Піхота виграє битви, логістика виграє війни», — Джон Першинг, генерал армії США часів Першої світової. Наш фронт, попри величезну протяжність та збільшення армії на сотні тисяч осіб, стабільно поповнюється харчами, пальним, технікою, зброєю й боєприпасами. Логістику грамотно оптимізовано з урахуванням загроз авіаційних та ракетних ударів.

Фото: Костянтин і Влада Ліберови

10. «Цифра-зброя». Протягом 500 днів війни впроваджено ІТ-рішення для управління боєм, операцією та їх всебічним забезпеченням:

— бойова система управління тактичної ланки «Кропива»
— платформа з ситуаційної обізнаності Delta
— cервіс підтримки логістичних операцій НАТО «LOGFAS»
— проєкт «Очі».


Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *