Новини / Світ моди

10 мудрих висловів В’ячеслава Чорновола

В’ячеслав Чорновіл — політик, журналіст, громадський діяч та Герой України. У 1960-х роках він став одним з лідерів дисидентського руху в Україні. Разом з Василем Стусом та Іваном Дзюбою взяв участь в акції протесту на прем’єрі фільму Сергія Параджанова «Тіні забутих предків». Пізніше В’ячеслав Чорновіл написав дослідження «Правосуддя чи рецидиви терору» та уклав збірку «Лихо з розуму» про заарештованих шістдесятників. За активну журналістську та правозахисну діяльність він був тричі ув’язнений та відбував понад 15 років таборів.

В’ячеслав Чорновіл також ініціював проголошення державної незалежності України. Він був багаторічним лідером Народного Руху, проте на перших президентських виборах 1991 року поступився Леонідові Кравчуку.  

Чорновіл трагічно загинув 1999 року в авіакатастрофі. Сьогодні, 24 грудня, йому могло б виповнитися 86 років.

З нагоди дня народження дисидента та громадсько-політичного діяча ELLE підготував 10 висловів В’ячеслава Чорновола.

«Якби мене запитали, чи жалкую я за тим, як склалося моє життя, про відсиджені 15 років, я б відповів: анітрохи. І якби довелося починати все спочатку та вибирати, я б обрав життя, яке прожив».

«Перебираючи в пам’яті тюремні роки, пригадую, як було важко у перші дні після першого арешту. Мене кинули в камеру до смертників. Хотіли відразу зламати. Але мене не можна було зламати, адже я вже тоді написав свої книги «Правосуддя чи рецидив терору» і «Лихо з розуму» — про те, як хтось ламавсь, а хтось вистояв».

«Я вірю, що нині на нас з надією дивляться великі державники й патріоти, котрі проголосили створення УНР у 1918 році, а потім об’єднали землі України в 1919-му. Вони сподіваються, що ми не повторимо їхніх (і власних) помилок, що ми, досягнувши незалежности, досягнемо і єдності — такої жаданої, такої необхідної, такої вистражданої, а тому — безцінної».

«Дай Боже нам любити Україну понад усе сьогодні — маючи, щоб не довелося гірко любити її — втративши. Настав час великого вибору: або єдність і перемога та шлях до світла, або поразка, ганьба і знову довга дорога до волі».

«Немає в нас бандерівців та москалів, східних і західних. Всі ми — народ України».

«Над Україною нависає зловісна двоголова тінь російського імперіалізму, який тільки й чекає остаточного колапсу нашого суспільства, щоб запустити хижі пазурі в живе тіло нашого народу».

«Немає страшнішої кари за муки нечистого сумління, бо немає вищого судді за правду».

«Я політик всієї України. Може, це трохи голосно і про себе так не говорять… Але в мене східний менталітет і при цьому я в чомусь галичанин».

«Програв не я. Програла Україна», — про програш на президентських виборах 1991 року.

«Україна розпочинається з тебе».

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *