Новини / Світ моди

Культгід: події, які варто відвідати у серпні 2023-го

Вже традиційно новий місяць підготував безліч цікавих та важливих подій, які варті нашої уваги. Так, всі, хто не зміг відвідати виставку «Форми присутності» в Мистецькому Арсеналі у липні, в серпні зможуть побачити її у віртуальному форматі; Сергій Жадан збере зіркових друзів на великому концерті на честь свого Дня народження; Український дім продовжить закохувати у невідомі шедеври Марії Примаченко й не тільки. Детальніше про заходи, які варто відвідати у серпні 2023-го, розповідаємо у нашому матеріалі.

3D-тур виставкою «Форми присутності»

Де: за посиланням

Коли: серпень

Експозиція доступна для усіх, хто цікавиться сучасним українським мистецтвом або тільки починає знайомство з творами сучасних митців і мисткинь. 3D-тур виставкою доступний у будь-якому куточку світу. Щоб переглянути його, варто лише натиснути на посилання.

Виставка «Форми присутності» великою мірою про всіх нас, про наш досвід і відчуття часу, про важливість персональних досвідів та їх постійного проговорювання. Для онлайн-перегляду доступні 3 зали виставки та вхідна зона. Відвідувачі 3D-туру можуть детально розглянути роботи (живопис, фотографія, відео, скульптура, графіка, інсталяція), а також прочитати українською та англійською мовами про концепцію кожної виставкової зали та твори, розміщені в них. На виставці «Форми присутності» представлені роботи українських художників та художниць: Юрія Болси, Андрія Денисенка, Анастасії Дицьо і Саши Рошена, Антона Карюка, Яни Кононової, Олени Курзель і не тільки.

Віртуальний тур буде доступний і після завершення виставкового проєкту 30 липня.

Концерт «Жадан і друзі» у Києві

Де: МЦКМ «Жовтневий палац»

Коли: 23 серпня

Сергій Жадан запрошує друзів до Києва 23 серпня на святкування свого Дня народження. Для іменинника будуть співати:  співачка у стилі world music Мар’яна Садовська, зіркова Христина Соловій, етноспівачка Уляна Горбачевська, відомий джазовий музикант Марк Токар та легендарний гурт «Мертвий півень». До привітань доєднаються Саша Кольцова і сестри Тельнюк, а також справжні козаки з гурту «Kozak System». Не обійдеться без старих побратимів поета — гуртів «Жадан і Собаки» та «Лінія Маннергейма». А співати «Многая літа» (а також свою пісню на вірш Жадана «Країна дітей») буде сам Святослав Вакарчук. Придбати квитки можна за посиланням.

Спеціальний показ фільму «Залізні метелики»

Де: Український дім

Коли: 6 серпня

В Українському домі відбудеться спецпоказ нової роботи документаліста Романа Любого, режисера «Зошита війни», документального фільму, створеного з особистих відеозаписів із телефонів та камер українських захисників. Фільм «Залізні метелики» розповідає про збиття російськими військовими літака малайзійських авіаліній MH17 з 298 людьми на борту на початку російсько-української війни. Після показу учасники матимуть можливість поспілкуватись із творчою групою фільму, а також керівниками фестивалю Docudays UA. Придбати квитки можна за посиланням.

Виставка Надії Каабі-Лінке «Стиснуті нескінченністю»

Де: Національний художній музей України

Коли: 28 липня — 8 вересня

З 28 липня по 8 вересня 2023 року в Національному художньому музеї України відбудеться персональна виставка Наді Каабі-Лінке, всесвітньо відомої художниці українсько-туніського походження. Виставковий проєкт «Стиснуті нескінченністю» — про відчуття недосяжної нескінченності, звуження актуального простору дії. Він говорить про відсутність орієнтації у світі без горизонту, сконструйованому пустими наративами про вічність і кінець історії. Водночас він відкриває простір для програми розмов, показів та обміну думками, яка запрошує публіку заповнити порожнечу спільними почуттями й міркуваннями. На виставці будуть представлені, зокрема, дві роботи, створені спеціально для Національного художнього музею України.

Невідомі твори Марії Примаченко в Українському домі

Де: Український дім

Коли: 7 липня — 27 серпня

В Українському домі триває показ унікального проєкту «Марія малює» — 100 невідомих творів Марії Примаченко. На виставці можна вперше побачити сто картин легендарної художниці, адже ці твори з приватної колекції київського мистецтвознавця Едуарда Димшица раніше ніколи не виставлялися. Велику частину експозиції становлять роботи, що стали реакцією художниці на пережите: війну, загибель коханого на фронті, окупацію, бої за Київщину та післявоєнні злидні, Чорнобильську трагедію. Поруч зі знайомими нам образами фантастичних істот та квіткових декоративних панно у картинах акцентується тема боротьби добра і зла, в якій добро незмінно перемагає. Після трагедій війни Марія майже на 10 років полишила малювання, але повернулася до нього, бо творчість була її способом існування.

Виставку супроводжує публічна освітня програма, розроблена спеціально для проєкту: лекції, обговорення, майстер-класи.

Концерт Jamala

Де: UYAVA на ВДНГ

Коли: 20 серпня

20 серпня в Києві відбудеться концерт просто неба унікальної української співачки Jamala. Вона поєднує джаз та соул, попмузику та електроніку. Вона співає про кохання і про національну трагедію кримськотатарського народу. Її виступи завжди особливі, сповнені енергії та душевної теплоти. Придбати квитки можна за посиланням.

Фестиваль «Протасів Яр»

Де: Протасів Яр

Коли: 5 серпня

5 серпня в Києві відбудеться шостий день фестивалю «Протасів Яр» пам’яті Романа Ратушного. Захід буде присвячений темі «Мистецтво і війна». Це шоста подія у межах фестивалю, заснованого громадською організацією «Захистимо Протасів Яр» і  громадою Протасового Яру за сприяння Міжнародного фонду «Відродження». Фестиваль розпочався 27 травня і триватиме до вересня 2023 року. Упродовж цього періоду на основній локації фестивалю — галявині у київському Протасовому Яру — відбуваються мистецькі та дискусійні події.

5 серпня глядачів фестивалю очікує творча зустріч з актрисою Адою Роговцевою, презентація книги Андрія Пермякова «Залізна евакуація», відкрита розмова з режисеркою Наталкою Ворожбит та показ її стрічки «Погані дороги».


Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *