Новини / Світ моди

Акне, сухість та швидке старіння: як кортизол впливає на шкіру

Уже кілька років поспіль усі ми живемо в стані хронічного стресу, який з кожним днем знижує якість життя і здатність радіти життю. Разом з експертами beauty-індустрії розбираємося в нюансах стрес-менеджменту, який допоможе протистояти старінню, погіршенню стану здоров`я та якості шкіри.

«В усі часи фізична та психологічна реакція на стрес допомагала людям краще справлятися з критичними ситуаціями. У жінок кортизол впливає на розвиток плоду під час вагітності. Його можна сміливо назвати гормоном для захисту. Але, коли він під контролем. Після того, як так звана «небезпека» пройшла, рівень кортизолу має прийти в норму. Але в хронічному порядку стрес руйнує та може мати серйозні наслідки», — розповідає українська дієтологиня Наталя Самойленко.

проблемы с кожей

Фахівець anti-age медицини, лікар-дерматовенеролог, лікар-косметолог Андрій Ваганов-Дашков доповнює:

«З настанням ранку рівень кортизолу в крові підвищується і до 10 ранку досягає свого піка. Ми прокидаємося сповнені сил і енергії. Але не все так просто. Кортизол також і наш вбивця, адже це гормон стресу. Безліч хвороб пов`язані з його надлишком. Головна з них — це синдром X, або ж інсулінорезистентність. Крім цілого комплексу проблем з естетичного погляду це означає, що тільки від погляду на їжу ви будете набирати вагу. Перевірити його функцію дуже просто — треба здати аналіз на ранковий і вечірній рівень кортизолу. Увечері він має бути нижчим, ніж уранці. Якщо навпаки — у вас проблема.

Регулювати цей гормон можна насамперед харчуванням, багатим на білки. Але в жодному разі не солодким у вечірній час. Річ у тім, що кортизол різко знижує рівень цукру в крові, нам хочеться солодкого, цукор зі свого боку виробляє інсулін, після чого організм викидає ще більше кортизолу, знижуючи інсулін. Замкнуте коло. Тому булімія — це не тільки психологічне захворювання, а й гормональне. Ще побічний ефект від підвищеного кортизолу — це руйнування м`язів (катаболізм): що менше м`язів у тілі та що більше жиру, то менші енерговитрати організму.

Приміром, візьмемо двох умовно схожих людей за статтю і вагою, але з різним вмістом жиру і м`язів у тілі. Один буде худий і стрункий, енергійний, зможе собі дозволити деякі надмірності в їжі, і це ніяк не позначиться на фігурі. А другий буде млявий і постійно боротиметься із зайвою вагою. Крім того, надлишок кортизолу руйнує шишкоподібну залозу, відповідальну за синтез мелатоніну. Ланцюг замкнувся. Тому рецепт простий: їж правильно, спи, медитуй, займайся спортом, але не виснажливим, а йогою, наприклад. Здавалося б, усе просто. Але мало хто цих правил дотримується».

акне что делать

Сьогодні ми разом із тренеркою Biologique Recherche в Україні компанії «Б’юті Бутік Україна» Юлією Азізовою та практикуючим косметологом салону «Beauty Zone» Валентиною Базярук з’ясовуємо, як гормон стресу кортизол впливає на шкіру.

Кортизол — це гормон, який виробляється в корі надниркових залоз. Він відіграє ключову роль у багатьох життєво важливих процесах в організмі, таких як:

  1. Регуляція метаболізму;
  2. Реакція на стрес,
  3. Підтримка функції імунної системи;
  4. Вплив на кров`яний тиск;
  5. Регуляція водного та електролітного балансу;
  6. Вплив на сон;
  7. Вплив на репродуктивну систему;
  8. Вплив на стан шкіри.

Високий рівень гормону стресу кортизолу може спровокувати такі процеси в шкірі: 

Підвищення вироблення шкірного сала

Кортизол може стимулювати сальні залози в шкірі, збільшуючи вироблення себума. Це може призвести до блокування пор і, як наслідок, до акне та інших проблем зі шкірою.

Запалення

Кортизол може сприяти запальним процесам в шкірі, що може викликати почервоніння та свербіж.

Погіршення шкірного бар`єра

Підвищення рівня кортизолу може послабити шкірний бар`єр і зробити шкіру більш схильною до інфекцій та подразнень.

Погане загоєння ран

Кортизол може уповільнити процес загоєння ран на шкірі, оскільки він знижує вироблення колагену та інших важливих білків, необхідних для відновлення тканин.

Старіння шкіри

Підвищений рівень кортизолу може пришвидшити процеси старіння шкіри, включаючи зморшки та втрату еластичності, оскільки гормон впливає на розщеплення колагену.

акне лечить дома

Сухість шкіри

Кортизол може знижувати здатність шкіри утримувати вологу, призводячи до сухості та лущення.

Псоріаз та екзема

Хронічний стрес і підвищений кортизол можуть погіршити симптоми псоріазу, екземи та інших шкірних захворювань, пов`язаних із запаленням.

Управління рівнем стресу та кортизолу — важлива щодення дія для підтримки здоров`я шкіри. Вона передбачає корисні звички: здоровий сон, регулярні фізичні вправи, збалансоване харчування, збереження питного режиму, техніки релаксації та при необхідності консультації з медичними фахівцями.

Звісно, у шаленому ритмі життя та в період хронічного стресу не обійтися без змін у beauty-рутині

  1. Так, при гіпер себореї експерти Biologique Recherche рекомендують використовувати молочко Lait S.R, Lotion P50, Masque Bain De Plantes, сироватку Iso-Placenta і крем Dermopurifiante.
  2. При запальних процесах допоможе маска Vivant та сироватка Complexe Iribiol.
  3. Ефективно відновити шкірний бар’єр допоможуть молочко Lait Dermo-S та маска Toleskin [M].
  4. Молочко Lait E.V., Masque Visolastine + та сироватки Colostrum VG або Sérum T.E.W.L. разом із Crème VG Derm допоможуть шкірі утримувати вологу в середині запобігаючи сухості та лущенню.
  5. Потужну протидію процесам старіння здійснюють сироватки Elastine і Collagène Originel, також надійним помічником у справі омолодження буде крем Crème Biofixine.

Биолоджик купить киев

Догляд за шкірою в умовах тривалого стресу

Стрес для шкіри є насамперед негативним ефектом, що досягається внаслідок змін у гормональному фоні організму.

Існує також низка інших біологічних причин, що погіршують стан шкіри:

1. Знижується вироблення статевих гормонів. Естроген і тестостерон значно впливають на стан шкіри. Якщо обсяг цих гормонів недостатній, то зовнішній вигляд епідермісу погіршується. Він стає дуже вразливим до впливу навколишнього середовища.

2. Гормони, що виділяються при стресі, стимулюють синтез гіалуронідази. Цей фермент розчиняє гіалуронову кислоту, яка впливає на молодість шкіри.

Стрес негативно впливає на кровообіг. Через спазм судин шкіра отримує менше поживних речовин, через що її відтінок стає блідим і хворобливим.

3. Гормони стресу стимулюють вироблення ферменту, що розщеплює колаген та еластин. Епідерміс стає менш еластичним і стійким до пошкоджень.

4. Стрес знижує імунітет організму, що «відкриває дорогу» запальним процесам.

5. Стимулюється вироблення шкірного сала, зовнішній вигляд шкіри погіршується, на ній з`являються висипи.

Догляд в періоди стресу в першу чергу повинен бути спрямований на підтримку  бар`єрної функції шкіри. Але варто пам’ятати слова засновника Biologique Recherche Івана Аллуша, що епідерміс однієї людини може не бути повністю однорідним: іноді він поєднує зневоднені ділянки як з ідеально збалансованими зонами, так і з ділянками з підвищеною секрецією шкірного сала.

Неправильний догляд за шкірою може легко викликати новий дисбаланс або активувати вже наявний. Ось чому так важливо здійснювати підбір домашнього догляду разом з косметологом після очної діагностики шкіри в салоні краси. В такому важливому питанні не варто спиратися на досвід подруг чи блогерів, адже те, що прекрасно підійшло і допомогло комусь, може абсолютно не підійти вам.


Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *